Foto: Line Thit Klein

Foto: Line Thit Klein

Jeg er som udgangspunkt ret skeptisk overfor ”sunde” kager – i min verden er kager pr. definition usunde og syndige, og jeg synes det er bedre at spise et enkelt stykke syndigt kage, end et stykke fedtfattig kage der smager af spelt og hirse, men det er bare min holdning … dont get med startet on raw cake – jeg kan ikke ha’ det, så er det sagt. Så det var ikke for at lave en sund kage, at jeg lavede denne abrikoskage, jeg lavede den simpelthen fordi, jeg synes den lød så lækker og mumset og det viste den sig også at være, selvom der hverken er fedtstof, gluten eller mælkeprodukter i, til gengæld er den fyldt med tørrede abrikoser, hasselnødder og krydderier. Jeg serverede kagen med en skøn yoghurt/creme fraiche/kanel creme, og det kan jeg kun anbefale, det løftede kagen op og gjorde den himmelsk som mine gæster kaldte den, og jeg behøver vel ikke at nævne, at kagen ikke er laktosefri hvis man serverer den med kanelcremen.


Husk at bruge usvovlede abrikoser, det er dem der er brune og ikke orange. Og nu hvor vi er ved de gode råd, så kan jeg kun anbefale at bruge muscovadosukker som bl.a. kan fås i Irma – det gør en forskel. Vær ikke bekymret hvis du synes kagen dufter lidt underligt, den smager vidunderligt.
Og så vil jeg lige sige her til slut, at jeg er super glad for alle de kommentarer jeg får, det er bare så fantastisk at I tager jer tid til at skrive om alle jeres erfaringer med opskrifterne, og det gør sarahskager.dk til et meget bedre site. Jeg har desværre ikke tid til at svare på alle kommentarerne, men jeg er stadig rigtig glad og taknemmelig for dem, så derfor, TUSIND TAK!
Rigtig god bagelyst,
Sarah

Opskrift på 1 kage i springform (ca. 23 cm. i diameter)
225 g tørrede usvovlede abrikoser
1 kanelstang (ca. 7 cm.)
5 hele tørrede nelliker
5 hele kardemomme kapsler
Revet skal og saft af 2 økologiske citroner
6 æggeblommer
6 æggehvider
125 g rørsukker
50 g muscovadosukker
125 hasselnødder uden skal
1 tsk. kanel
Flormelis

Kanelcreme
200 g. creme fraiche
200 g græsk yoghurt
½ tsk. kanel
2 spsk. flydende honning

 1. Put abrikoser, kanelstang, nelliker, kardemomme, citronsaft og citronskal i en gryde med 1,5 dl. vand – og bring det i kog.
  Lad blandingen simre i ca. 20 minutter, eller til abrikoserne har optaget al væden. Pas på at abrikoserne ikke brænder på.
 2. Tag gryden af varmen, fjern krydderierne og purer abrikoserne i en food processor eller med en stavblender. Lad blanding køle.
 3. Varm ovnen til 160 grader.
 4. Smør sidderne af springformen og læg bagepapir i bunden.
 5. Pisk æggeblommerne og de 2 slags sukker med en elpisker til blandingen bliver lys og cremet.
 6. Mal nødderne i en ren kaffekværn, foodprocessor eller i en nøddehakker og vend de malede nødder og kanel i æggeblandingen.
 7. Vend abrikoserne i blandingen.
 8. Pisk æggehviderne til de er stive og vend dem i ægge/sukkerblandingen af 3 omgange.
 9. Hæld dejen over i den smurte springform og bag kagen ved varmluft i 50 minutter.
  Hvis kagen begynder at blive for mørk, put et stykke sølvpapir over kagen og bag videre, så den ikke bliver brændt på toppen.
 10. Til kanelcremen skal alle ingredienserne røres sammen. Sigt flormelis over kagen.
 11. Lad kagen afkøle inden den serveres med kanelcremen.

Tagged with:
 

26 Responses to Saftig abrikoskage – glutenfri, laktosefri og fedtfattig

 1. maria thestrup schmidt siger:

  kors i skuret, den lyder lækker! Og lige hvad jeg søgte; Efter at jeg er begyndt at koge tørrede abrikoser med når jeg koger frugtmos til Magnus, har jeg overvejet hvordan man kan udnytte deres søde saftighed (og sundhed) i en kage, og herved spare lidt på sukkeret! Og vups – så kommer du med den lækreste løsning:-) Den er på menuen til mødregruppe i næste uge!!
  Herligt, sødeste Sarah.
  Og forresten tillykke med de fine roser i alt for damernes blog. For sejt!
  knus

 2. sarah siger:

  Tusind tak Maria. Jeg er meget spændt på hvordan det går med kagen – jeg synes virkelig den blev meget vellykket, så jeg håber den falder i mødregruppens smag! Håber snart at se dig!! Jeg vil anbefale kanelcremen til.
  Stort knus Sarah

 3. restauranter i København siger:

  Lyder super lækkert. Sådan en sund abrikoskage må jeg da prøve. Tak for tippet :)

  Hilsen

  Alec

 4. Charlotte siger:

  Hej Sarah,
  Er SÅ enig med dig i det med “sunde kager”. Spis hellere mindre, selvom det er svært:-) Men når det er sagt, må jeg sige at jeg bøjer mig i støvet, for denne lyder god, så jeg må prøve den.
  Tak for en god blog, er først for nylig faldet over den, men vil følge den tæt fremover:-)

  MVH Charlotte

 5. sarah siger:

  God bagelyst,
  Mvh. Sarah

 6. Christina siger:

  Hej sara
  Har netop kastet mig i lag med denne kage, da min datters bedste veninde har glutenallergi og altid har nogle sørgelige boller med når hun er hjemme ved os.
  Hvor meget citronsaft skal der tilsættes og hvor mange g varmluft skal ovnen stå på?? Og er opskriften fryseegnet??
  Tak for mange fantastiske opskrifter har prøvet flere af dem med stor succes
  Mange hilsner Christina

 7. sarah siger:

  Tak for kommentaren – saft af 2 citroner,
  Mvh. Sarah

 8. sarah siger:

  Jeg brugte også varmluft til kagen. Jeg er ikke sikker på om den er fryseegnet, tror det egentlig ikke, men du kunne jo prøve,
  Mvh. Sarah

 9. Julie siger:

  Mums, den kage lyder bare super lækker! Tror du det kunne gå an at bage den som bradepandekage, hvis man nu ikke ligger inde med en springform?

  Super god side, i øvrigt! :)
  Vh Julie

 10. sarah siger:

  Jeg er lidt i tvivl, men måske det ville virke fint. Jeg dog ingen anelse om hvor lang tid den så skal bage…
  Mvh. Sarah

 11. Maria siger:

  Hej Sarah.

  Tak for denne dejlige kage opskrift. Jeg har en meget følsom mave, men kan rigtig godt lide kage. I dag har jeg spist ikke mindre end 3 stykker abrikoskage :-)

  Jeg tilpassede opskriften lidt, og skiftede de 2 slags sukker ud med sukrin, og lavede abrikosmossen med to kogte cirtroner og en appelsin, det gav kagen en rigtig god smag, både sød, frisk og lidt bitter.

  Hvis du har flere opskrifter på gluten/laktose fri kager, så ville jeg meget gerne prøve bage dem :-)

 12. sarah siger:

  Dejligt du kan bruge opskriften, i princippet er pavlovaen jo også gluten og laktosefri hvis man altså ikke bruger flødeskum ovenpå – det kunne være du havde et alternativ til flødeskummet,
  Mvh. Sarah

 13. Sofie siger:

  Hej Sarah.

  Jeg har kigget alverdens steder efter usvovlede abrikoser – hvor har du haft held med at finde dem?

  Vil SÅ gerne bare denne kage, da jeg har været så uheldig at få konstateret glutenallergi, og derfor ikke kan bare flere af alle dine fantastiske kager:(

 14. sarah siger:

  Hej Sofie,
  Jeg har set dem alle steder her i Kbh. de usvolvede er dem der er brune og ikke orange. Du kan få dem i større supermarkeder, Irma eller helsekostbutikker.
  Mvh. Sarah

 15. Sofie siger:

  Hej igen.

  Så lykkedes det at finde usvovlede abrikoser – NØJ hvor var den kage bare lækker! Det er ikke sidste gang den er blevet bagt :)

 16. Maria Lund siger:

  Hej Sarah

  Jeg har selv gluten allergi.
  Jeg har fundet ud af de fleste kager kan bages af en ekstra tsk.bagepulver og glutenfri mel istedet for almindelig mel. glutenfri mel kan købes i både kvikly, føtex og bilka.

 17. Nadia siger:

  Det tager en krig at afskalle hasselnødder og jeg er glad for at jeg begyndte at afskalle dem dagen før jeg skal bage. Bager den i morgen og ser hvad det bliver ;)

 18. Nadia siger:

  Den blev skøn. Du kan ikke spise mere end et stykke men den er god i flere dage efter.

 19. Dorthe siger:

  Dejligt med glutenfrie kager. De skal prøves. Jeg er multi-allergiker, så ny inspiration er en velsignelse ;)Man kan nu købe laktosefri fløde fra Arla i velassorterede butikker, så ingen ingen ko på isen der.

 20. Linda siger:

  Lyder super god, mon den vil lykkedes med malede mandler i stedet ?:-)

 21. sarah siger:

  Hej Linda,
  Jeg har ikke prøvet det, men tror godt at det kunne fungere,
  Mvh. Sarah

 22. Mange tak for opskrift :) bagt med succes og derefter har jeg videreudviklet den lidt til en chokoladekage og bragt opskrift med credit her http://vaskavulla.blogspot.dk/2013/03/gluten-laktose-og-fedtfri-kage.html

  :)

 23. sarah siger:

  Hej Thea,
  Det ser super lækkert ud,
  Kh. Sarah

 24. Lærke siger:

  Tror du det ville gå helt galt med at bruge svovlede abrikoser? – har ved en fejl købt den :(

  Mega fedt med lidt glutenfri – og tilmed sund – inspiration!

 25. sarah siger:

  Hej Lærke,
  Nej det er fint, de er bare lidt mere usunde, men det går nok,
  Kh. Sarah

 26. […] en masse kage senere.  Inspirationen og udgangspunktet for den opskrift jeg nu bringer, er den her kage hos Sarahs Kager. Hendes kage “saftig abrikoskage” har jeg bagt en gang før med […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2013 - Sarahs Kager