tarte-tatin1

Jeg fik denne skønne Tarte Tatin hos min veninde Pernille en kold decemberdag sidste år. Jeg syntes kagen smagte så fantastisk, at jeg bad om opskriften, og siden har jeg bagt den mange gange. Den måde æblerne karamelliseres på, kombineret med den sprøde mørdej er helt speciel velsmagende. Jeg synes ikke det er svært at bage en Tarte Tatin, men man skal dog være opmærksom på at sukkeret ikke bliver for brunt og brænder, og så skal man selvfølgelig passe på, at man ikke brænder sig på den varme karamel. En Tarte Tatin kan varieres i utallige versioner, jeg har en fransk bog kun omhandlende netop dette stykke bagværk, og en af opskrifterne er med tomater og sardiner!, den opskrift har jeg ikke planer om at lave, men til gengæld vil jeg prøve en opskrift med figner i nærmeste fremtid. Opskriften kan kun laves med en pande der kan tåle at gå i ovnen, dvs. at den skal have metalhåndtag.  Jeg lavede mørdejen af en mørk type mel, derfor er dejen mørkere på billedet, end den ville være med almindeligt hvedemel.

Opskrift på Tarte Tatin til 6-8 personer.

Mørdej: 225 g mel

1 knsp. sukker

1 knsp. salt

125 g koldt smør i små stykker

2 spsk. creme fraiche

Fyld:

125 g smør

175 g sukker

1 kg faste syrlige æbler skrællet, befriet for kernehus og skåret i kvarte.

Bland mel, sukker og salt til mørdejen. Smuldr smørret med fingrene i melblandingen til det ligner savsmuld. Saml dejen med creme fraichen. Lad dejen hvile i køleskabet i ca. 1 time. Smelt 2/3 af smørret og 2/3 af sukkeret på en pande, til smørret et smeltet og sukkeret og smørret er blandet sammen. Tag panden af varmen. Læg de kvarte æbler på panden med rundingen opad, og stil panden tilbage på varmen ved moderat varme. Strø det resterende sukker over æblerne og fordel det resterende smør i klatter imellem æblerne. Lad panden stå på varmen i 15 minutter til sukkeret begynder at boble op mellem æblestykkerne. Rul mørdejen ud til en rund plade og læg den ovenpå æblerne, pres den ned i siderne. Bag kagen i 30 min på 185 grader, mørdejen må ikke blive for mørk, i så fald skues ned for varmen. Tag kagen ud af ovnen og lad den køle lidt ned. Vend kagen ud på en tallerken og server med flødeskum eller creme fraiche.

tarte-tatin2

Emner:
 

6 svar til Pernilles Tarte Tatin

  1. Preeti siger:

    Hej, super fine opskrifter du har, jeg har bl.a. afprøvet dine havre cookies som er blevet en fast del af kage verdenen nu, de er sååååå gode :D

    Nu ville jeg afprøve ovennævnte æblekage og jeg kommer lidt i tvivl når du skriver: “Rul mørdejen ud til en rund plade og læg den ovenpå æblerne, pres den ned i siderne. Bag kagen i 30 min på 185 grader”

    Altså lægger man dejen ud på æblerne som ligger I panden? eller ruller man bare dejen ud og putter den i en form og smider så sit æbleværk ned i og ind i ovnen? Eller..?

    Ja jeg er lidt forvirret :-)

    Ser frem til at høre fra dig :D

  2. sarah siger:

    Hej,
    Tak for din kommentar, jeg er glad for du kan bruge opskrifterne, havregrynskagerne har også været en klassiker i mit liv i snart 10 år. I forhold til dit spørgsmål om Tarte Tatinen, skal du lægge dejen ovenpå æblerne som et slags dejlåg. Kagen bages omvendt – med bunden opad, og vendes om når den er bagt færdig.
    Håber det gav mening?
    Mvh Sarah

  3. sara siger:

    Hej Sarah, skal kagen bages i panden?

  4. sarah siger:

    Hej Sara,
    Ja den skal bages i panden, så husk at det skal være en pande der kan tåle at gå i ovnen og altså ikke har plastikhåndtag,
    Mvh. Sarah

  5. Johnny siger:

    Hej! Kan man bruge nogle små forme til at lave den i? Vi har nemlig nogle små tærteforme som lige vil kunne passe til portionsanretning. Hvis man nu er hurtig til at få hældt karamellen over i formene og få lagt æbler og låg på? Ville de kunne virke?

  6. sarah siger:

    Hej Johnny,
    Det tror jeg måske godt, men er lidt i tvivl om æblerne ville hænge haft i formen, en pande slipper jo ret let… kan ikke love noget, så det må komme an på en prøve,
    Kh. Sarah

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2013 - Sarahs Kager