Jeg elsker marcipan, og besluttede mig derfor for at lave marcipancupcakes med en frisk hindbærfrosting på toppen. Jeg forsøgte med min sædvanlige frosting, men den blev alt alt for sød, så jeg måtte endnu en gang ty til Martha Stewart og hendes bog ”cupcakes” det er en tung sag på 352 sider. Mrs. Stewart har en frosting der hedder Swiss Meringue Buttercream, som hun beskriver som mindre sød end den traditionelle frosting med smør og enorme mængder flormelis – og denne nye frosting var en sand åbenbaring for mig. Jeg vil i mit fremtidige bageliv altid bruge denne frosting, for den fungerer perfekt og smager dejligt og ikke for sødt. Da jeg lavede frostingen første gang, syntes jeg den smagte for meget af smør, men jeg havde også brugt saltet smør og tænkte ikke det gjorde den store forskel – men det gjorde det!! Anden gang brugte jeg usaltet smør, jeg fandt det i Irma fra Thiese og det tog den tunge smørsmag.  Jeg vil gøre bagetiden mindre næste gang, vil gerne have cupcakes endnu mere saftige, hvis man bager dem for længe, har de en tendens til at blive lidt tørre.
God bagelyst.

Opskrift på marcipancupcakes, ca. 40 minicupcakes eller 20 almindelig størrelse
4 æg
240 g. sukker
Kornene fra en vaniljestang
200 g. revet marcipan
250 g. hvedemel
1 tsk. bagepulver
150 g smeltet smør
Metal muffinspande
Papirforme

Frosting:
2,5 pasteuriserede æggehvider
100 g sukker
220 g usaltet meget blødt smør (ikke margarine)
2 tsk. vaniljesukker eller korn af 1 vaniljestang
80 g friske eller optøede frosne mosede hindbær (husk at frosne hindbær skal koges inden brug)

  1. Forvarm ovnen til 180 grader
  2. Æg, sukker og vaniljekorn piskes til en tyk skummende masse
  3. Mel, revet marcipan og bagepulver blandes sammen
  4. De våde og de tørre ingredienser blandes sammen og det smeltede smør tilsættes
  5. Papirsforme sættes i muffinpanden og dejen fyldes i formene så de er ¾ fulde
  6. Kagerne sættes i den forvarmede ovn og bages i 8-10 minutter for de små og 18-20 minutter for de store cupcakes.
  7. Når kagerne er bagt, afkøles de inden frostingen smøres på
  8. Til frostingen piskes æggehvider og sukker med et piskeris over et vandbad til alt sukker er opløst – det tager et par minutter.
  9. Tag skålen af varmen og pisk blandingen med en elpisker ca. 10 minutter til blandingen er fuldstændig kold og stiv.
  10. Pisk den bløde smør i – lidt af gangen. Når alt smørret er pisket i, røres vaniljen i blandingen.
  11. Vend de mosede hindbær i fostingen og dekorer kagerne

Emner:
 

259 svar til Mini marcipancupcakes med den bedste hindbærfrosting

  1. Pernille siger:

    Hej Sara
    Jeg prøver at lade som om jeg ikke har set at mange andre har haft en dårlig oplevelse med at prøve denne opskrift, for den lyder da bare for lækker, men jeg har lige et spørgsmål til metal muffinpanden??? skal man have en sådan, eller kan jeg bare fylde i muffinforme som jeg plejer??
    Tak for en skøn skøn hjemmeside :)

  2. sarah siger:

    Hej Pernille,
    Du kan sagtens fylde dem i muffinsforme af papir, men så sker der bare tit det, at kagerne flyder ud, hvis du er ligeglad med det, behøver du ikke en metalpande.
    Mvh. Sarah

  3. Jeanne siger:

    Hej Sarah,

    Jeg har nu haft den store glæde at lave dine mini marcipancupcakes og da jeg havde læst alle indlæggende om frostingen var jeg jo meget spændt da jeg nåede til den. Det gik over alt forventning og frostingen blev perfekt ihukommende dine svar til de andres mislykkede forsøg – at man enten ikke havde pisket længe nok eller at frostingen ikke var kold nok. De er simpelthen fantastiske og hele familien – 7 ialt – var vilde med dem. Den eneste ændring jeg gjorde ved frostingen var at putte ekstra hindbær i for at få lidt mere surhed og mindre fed smag. Det lykkedes over alt forventning.

  4. sarah siger:

    Hej Jeanne,
    Det er jeg rigtig glad for at høre, tjekket at du læser kommentarerne igennem først!
    Mvh. Sarah

  5. Alexander siger:

    Hej.

    Til alle jer,der har lavet den samme fejl som mig, hvor det hele begynder at skille kan jeg fortælle, at måden man kan redde det på er, ved at komme den skillede masse over vandbad i en skål med vand, der ikke er helt kogende mens der piskes let. Derved bliver de to ‘masser’ den samme temperatur og derved vil de stoppe med at skille. Venligst Alexander.

  6. sarah siger:

    Hej Alexander,
    Tak for tippet,
    Mvh. Sarah

  7. Anne Marie siger:

    Endnu en fantastisk opskrift, og et stort hit til valgaften i går – godt nok bagt som store cupcakes, og med valgfarver :-)

    http://www.facebook.com/profile.php?id=635090378#!/photo.php?fbid=10150362325425379&set=a.10150246193030379.361164.635090378&type=1&theater

  8. marie siger:

    Hej,
    jeg prøver at lave denne opskrift imorgen, men skal lige være sikker på, er det 2,5 BÆGER æggehvider, eller?

    jeg tror iøvrigt jeg vil prøve med lidt mindre smør / evt. lidt flere hindbær da jeg er bange for at det kommer til at smage for meget af smør…

    mvh marie

  9. sarah siger:

    Hej Marie,
    Det er ikke målt i bægere, men i æggehvider. Husk usaltet smør hvis du er bange for at det kommer til at smage af smør, og burg altid Lurpak eller andet “rigtigt” smør,
    Mvh. Sarah

  10. Janne siger:

    Hej Sarah.

    Fantastisk side – bliver så inspireret til at bage!!
    Overvejer disse cupcakes til min datters navngivning, og for at undgå problemer med frosting skal jeg lige høre hvorfor æggehvider og sukker skal piskes over vandbad, kan man ikke “bare” piske det i røremaskinen og så putte smør i?

    VH Janne

  11. sarah siger:

    Hej Janne,
    Sukkeret skal varmes for at det ikke knaser i frostingen og så det skaber en slags sukker sirup. Hvis du er nervøs for frostingen synes jeg at du skal lave en med flormelis og smør og evt. flødeost – jeg har mange eksempler på hjemmesiden. Den frosting slår aldrig fejl og den er nemmere og hurtigere, og en anelse mere sød.
    Mvh. Sarah

  12. Anne Mette siger:

    Hej Sarah.
    Flot side du har.. Kan frostingen laves dagen i forvejen uden at den ‘falder sammen’?
    Mvh. Anne Mette

  13. sarah siger:

    Hej Anne Mette,
    Det har jeg desværre ikke nogle erfaringer med, men jeg ved at der er nogle læsere der har det. Så læs tråden igennem, evt. og den til oreo cupcakes som er den samme frosting,
    Mvh. Sarah

  14. Louise siger:

    Hej,

    Vil man ikke bare kunne bruge flourmelis istedet for alm. sukker hvis man ikke vil til at piske over vandbad??
    De ser super lækre ud, og tror bestemt at det er dem min datter ender med at få med i børnehave på hendes fødselsdag;O)

  15. sarah siger:

    Hej Louise,
    Tjek kommentar fra d. 14/7 2011,
    Mvh. Sarah

  16. Melanie siger:

    Mmm de smager vidunderligt :) elsker at kigge din blog, og ihh hvor er der mange gode ideer man kan få her.

    vil sige min frosting også skilte, men SÅ kom den lige over en vandbad i tisek, og så i køleskabet, wupti efter det var pisket SÅ skilte det ikk mere:)

    knus melanie

  17. Line siger:

    Hej Sarah,
    Jeg er ikke så erfaren med at bage, men skal lige høre, når du siger 2,5 stk. æggehvider, og ikke bæger. er det så fordi du selv skiller blomme fra hvide i et rigtig æg?
    Og går ud fra der ingen problemer er i at halvere portionen.?

    Mvh. Line

  18. sarah siger:

    Hej Line,
    Det er 2,5 æggehvider fra bæger, der er typisk 1.5 æggehvider i hvert bæger.
    Mvh. Sarah

  19. Melanie siger:

    hej sarah :)

    er det varmluft elle alm ovn??

    lækker hjemme side;)

    knus melanie

  20. sarah siger:

    Hej Melanie,
    Det er varmluft,
    Mvh. Sarah

  21. Louise siger:

    Hej Sarah,

    Tak for en rigtig god blog og inspirerende opskrifter. Jeg har dog et problem med den ellers lækre hindbærfrosting: Den skiller. Jeg har læst de tidligere kommentarer igennem, og jeg kan ikke finde et svar på mit problem. I mit, og mine veninders, tilfælde var æggehviderne stive og kolde, og hviderne var blandet til en homogen masse med sukkeret i vandbadet inden da.

    Mine veninder og jeg har overvejet, om vi piskede smørret for meget? Blandingen blev grynet/skillede, da vi kom hindbærerne i, hvilket gjorde frostingen… mindre pæn, smagen var til gengæld rigtig lækker. Hvad kan være grunden til dette?

    Med venlig hilsen,

    Louise

  22. sarah siger:

    Hej Louise,
    Jeg er jo bare hobbybager og ved desværre ikke alt om hvordan forskellige råvarer reagerer, jeg har selv haft problemer med frostingen, men prøvede igen og så virkede det, så det kommer an på hvor god tålmodighed i har…. og jeg kan desværre ikke give en diagnose,
    Mvh. Sarah

  23. Kirstine siger:

    min frosting ‘skillede’også. Måske det ikke var helt den rigtige slags smør? Måske man bare skal piske endnu endnu mere? Men det hjalp lidt at putte noget flormelis i.
    Med venlig hilsen,
    Kirstine.

  24. Janne J. siger:

    hej Sarah.
    Når du siger “mini”, hvilken størrelse muffinform tænker du så? Og hvor meget skal bagetiden cirka forkortes?
    Mvh Janne.

  25. sarah siger:

    Hej Janne,
    Bagetiden skal ikke forkortes for opskriften er jo til minicupcakes. Jeg bruger en minimuffinsform,
    Mvh. Sarah

  26. Janne J. siger:

    Hej Sara.
    Så oprender dagen endelig, hvor min niece skal døbes, og jeg har lovet at bage cupcakes til et 50 pers.-kagebord.. Da jeg ikke kunne bestemme mig, regner jeg med at lave både marcipancupcakes med hindbærfrosting og citroncupcakes med blåbærfrosting.
    Du skriver her, at du i fremtiden vil holde dig til Martha Stewart-frosting-opskriften – vil den også fungere til blåbærfrostingen, eller bliver den bedst som det står angivet i den opskrift?
    Og så vil jeg lige spørge; når du skriver mini-cupcakes, hvor store forme bruger du da? Jeg har både købt helt små (bund på størrelse med en 2-krone) og en mellemstørrelse. Jeg har vist spurgt om noget lignende før, men jeg vil også være helt sikker på, at de ikke bliver brændte eller kedelige :)

    Mvh Janne

  27. sarah siger:

    Hej Janne,
    Du kan godt bruge blåbær i stedet for hindbær, men husk at farven godt kan bruge lidt grålig. Måske du bare skulle lave flormlis, flødeost og smør-frostingen til begge cupcakes, der er mange der har haft problemer med den med æggehvider, og så er det også lettest for dig at lave 1 frosting, halvere den og smagsgive den med henholdvis blåbær og hindbær.
    Der er godt nok mange der spørger til størrelsen på formene, jeg kender kun 2 størrelser, den lille og den store, jeg tror at det svarer meget godt med en 2 krone,
    Mvh. Sarah

  28. Janne J. siger:

    Okay, tusinde tak :) Det bliver en spændende udfordring.
    Uha, jeg er efterhånden stødt på maaange forskellige størrelser forme – synes det er virkeligt forskelligt, om man finder dem i Søstrene Grene, Føtex eller hvor man ellers finder dem. Men man bestemmer jo heldigvis selv præcis hvilke forme, man vil bruge!
    God torsdag og godt nytår

  29. Trine siger:

    Nu har jeg ikke prøvet den Sweitziske udgave, men jeg har lavet den Italienske marengs-smørcreme rigtig mange gange. I den italienske smelter man sukkeret før det kommes i de stiftpiskede æggehvider, men udfordringen med smørret er den samme, som jeg kan læse flere har haft her. Der skal piskes i over ½time ialt. Man kan ikke piske den for længe. Når den har været på køl kan den piskes op igen, men vil først skille, hvorefter man pisker endnu mere og SÅ lykkedes det igen at få den fint glat.
    Nå hindbærrene kommes i, er de sikkert kolde og derfor skiller cremen igen.. Så skal der igen piskes endnu mere.

    Kort sagt PISK så bliver den fint glat igen ;)

    Og så er det forresten for at få cremen til at smage lidt af marengs at man pisker over varmt vandbad i denne udgave, hvor man i den italienske smelter sukkeret til sirup før det blandes i :)

    Hihi denne creme er også min yndlings, netop pga den lækre smag og konsistens.
    Happy baking derude :)

  30. Cecilia siger:

    Kom først til at skrive kommentaren til den forkerte opskrift, så skriver den her igen med fare for, at du får den to gange :)

    Hej Sarah!
    Jeg havde studeret alle kommentarer grundigt før jeg gik i gang, og var sikker på at jeg gjorde det rigtigt da jeg skulle lave frosting. Æggeblandingen var pisket MEGET stiv og den var også blevet helt kold. Alligevel blev det flydende da jeg kom smør i… Så jeg måtte kassere det og prøve igen. I anden omgang gjorde jeg det dog sådan, at da jeg havde pisket æggehviderne stive og kolde piskede jeg smørret blødt og luftigt i en anden skål, og så vendte jeg en spiseskeguld stiv æggehvide i smørskålen ad gangen, mens jeg piskede. Det fungerede perfekt! Da jeg så kom hindbær i begyndte det selvfølgelig at skille, men det skulle bare piskes godt igennem i laaaaang tid så blev det perfekt – som Alexander skriver længere nede, skal det hele bare have samme temperatur for ikke at skille, og det bliver jo uundgåeligt samme temperatur efter lang tids piskning.
    Nå, det blev en lang kommentar men tusind tak for en lækker opskrift i hvert fald!

  31. desiree siger:

    Jeg har nu fejlet 5 gange med frostingen:
    Jeg pisker æggehvider og sukker med piskeris over vandbad til det begynder at stivne.
    Så smider jeg det i foodprocessoren i 10 min og det bliver helt stift og hælder det over i en ren skål.
    Så lader jeg det køle af en time, så det er helt koldt. Jeg pisker det op igen og pisker en lille bitte smule usaltet smør i med elpiskeren. Det har stået på køkkenbordet i 2 timer og er blødt og har stuetemperatur.
    Efter 2-3 spsk smør klasker det hele sammen og bliver en tynd væske, som ikke kan bruges til noget som helst….

    Hvad gør jeg galt??

  32. sarah siger:

    Hej Desiree,
    Det er ret svært for mig at sige hvad der går galt, jeg tror jeg ville droppe foodprocessoren og kun bruge piskeriset, man skal nemlig heller ikke piske hviderne for meget. Det ER en tricky frosting, så hvis du vil være sikkert på succes, så brug en af de andre på siden der er baseret på smør og flormelis,
    Mvh. Sarah

  33. Linda siger:

    Når du bruger optøede hindbær i frostingen, hælder eller presser du så væden fra?

  34. sarah siger:

    Hej Linda,
    Jeg bruger væden til frostingen som jeg hælder fra, men hvis man gerne vil have et mere rustikt look kan du også bruge selve bærerne,
    Mvh. Sarah

  35. Sofie siger:

    Hej Sarah .. :)

    lækker lækker lækker kan ikke sige andet og de røg godt nok ned i halsen på mine gæste pænt hurtigt.. de smager simpelthen såå lækkert.. det er 3. gang jeg bager dine lækre cup cakes her og jeg har altså aldrig haft problmer med din frosting .. så jeg vil bare lige sige tusind tak :D

    Vf. Sofie

  36. Jeanne siger:

    Hej Sarah :o)

    Jeg faldt lige over din side og har nu prøvet de her super lækre mini cupcakes.

    Ingen problemer med din frosting, det blev helt perfekt i første forsøg..
    Dejlig side…

    Vh. Jeanne

  37. Louise siger:

    Hej, har bagt disse fine kager. Toppingen blev også fin, bare man pisker længe nok. En anden gang vil jeg nok bare putte lidt mindre smør i, da man overhovedet ikke kunne smage marengsen igennem, hvilket jeg synes var lidt ærgerligt – brugte ellers usaltet lurpak. Eller måske helt droppe smøren og bare sprøjte marengsen ud og så gi dem en tur med en flamber dims. Men tak for god inspiration :)

  38. Katrine siger:

    Kære Sarah.
    Fantastisk side du har her! Vi takker herhjemme fra :o) Jeg skal dog spørge dig om noget. Jeg skal bage banan-muffins og vil dertil lave en chokolade frosting. Problemet er at de “almindelige” frostings ofte er så søde. Frostingen til disse marcipan-cupcakes er som du selv siger ikke så sød. Kan man på nogen måde lave en frosting som denne men i stedet for hindbær så bruge chokolade?? Eller har du andre gode råd så modtages de med kys-hånd.
    Kage-hilsner fra Katrine

  39. sarah siger:

    Hej Katrine,
    Frosting er jo sød, så jeg kan ikke rigtig hjælpe dig, ved ikke hvordan chokoladen opfører sig når den kommer ned i æggehvider så du må prøve dig frem. Ellers vil jeg anbefale at du laver en chokoladeganache frosting, du burde kunne google dig frem til en opskrift på nettet,
    Mvh. Sarah

  40. Marie siger:

    Kære Sarah

    Jeg har tidligere lavet frostingen (mums), hvor jeg fuldte dine tips i kommentarfeltet til at få den til at lykkedes (og der var ingen problemer). Nu skal jeg lave frostingen igen, men jeg kan ikke læse de kommenterer der er ældre end et halv års tid. Ved ikke om det kun er min computer eller om det er et gelerelt problem, men jeg tænkte i hvert fald om jeg ikke kunne lokke dig til at skrive frosting-tipsne under opskriften… hvad er varmt, koldt osv.
    Mange hilsner og tak for gode opskrifter.

  41. sarah siger:

    Hej Marie,
    Jeg har selv intet problem med at se de gamle kommentarer på min computer, jeg har desværre ikke tid til at opsummere alle kommentarerne, der er jo 240 så det er et stort arbejde. Bare husk at æggehviderne skal være helt kolde og smørret helt blødt og usaltet,
    Mvh. Sarah

  42. Katrine siger:

    Er det muligt at lave barbie kagen ud af denne opskrift har du prøvet det??
    Hilsen katrine
    Og tak for alt det gode Info

  43. sarah siger:

    Hej Katrine,
    Det ved jeg desværre intet om,
    Mvh. Sarah

  44. Mette siger:

    Hej sarah.
    Elsker din side :) Har lave mange af dine opskrifter, men jeg har det med at bytte lidt ud, eller tilsætte noget nyt :) Nu har jeg osse prøvet denne. Lavede dog chololadecupcakes og byttede hindbærrene ud med jordbær og frostingen blev PERFEKT!!! Et lille tip er, at æggehviderne faktsik skifter farve fra det lidt gennemsigtige til mere mælkehvide. Når dette sker, skal det tages op af vandbadet og så piskes ydeligere til sukkeret er opløst, man kan evt putte det over igen i kort tid, så hviderne ikke får for meget vsrme og dermed ikke kan piskes skummende og stive :)Puttede i øvrigt en knivspids salt i hviderne da de skulle piskes stive.. Dette gør man altid ved hjemmelavede flødeboller, da det binder proteinerne lidt :) Næste gang tror jeg at jeg vil forsøge med lidt mindre smør, så man rigtig kan smage de piskede hvider, som jo smager at flødebolleskum med vanille.. Mmmmm… 1000 tak for en fantsktisk side og lækre opskrifter!

  45. sarah siger:

    Hej Mette,
    Tak for den informative kommentar :)
    Mvh, Sarah

  46. Line siger:

    Elsker de her kager:) og alle i min omgangskreds, etnisk vilde med dem:) når den skiller for mig bliver jeg vare ved med at piske, så hænger det sammen til sidst. Har også en enkelt gang lavet kagerne, puttet dem på køl, og så en halv time inden servering, tog jeg dem ud, så frostingen kunne blive blød:)

  47. Ditte Rosenkrands siger:

    Hej sarah.

    har prøvet dine skønne skønne kager. De smager dejlgt.’
    Dog synes jeg stadig at hindbærfrostigen har en eftersmag af smør. Den er dejlig syrlig i starten, men så kommer smørsmagen. Har brugt usaltet smør som du skriver. Et tip til hvad jeg ka gøre. Skal bruge dem på næste lørdag…

  48. sarah siger:

    Hej Ditte,
    Du kan lave en flødeostfrosting i stedet for. Ellers er der ikke så meget at gøre, smør smager desværre bare af smør,
    Mvh. Sarah

  49. Stine siger:

    Jeg har løsningen på det med, at frostningen skiller. Sæt den i køleskabet i 10 minutter og piske så igen og bliv VED med at piske! Den skal nok samle sig igen :-)

  50. JanneJ siger:

    Hej Sarah.

    Hvordan kan det være, at frostingen skal piskes over et vandbad? For mig lyder det som om, man følger samme procedure, som hvis man skulle lave marengs, men det gør man jo som regel ikke over vandbad. Hvilket forskel gør det?

    Mvh Janne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2013 - Sarahs Kager